Korun tai sormuksen teettäminen käsityönä: Uniikki, persoonallinen ja laadukas – vaikka omasta ideasta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Musta timantti-sormus

Vihkisormus, kihlasormus tai sormus ylipäätään on osa kantajansa persoonaa. Laadukas sormus kulkee mukana hetkestä hetkeen, päivästä päivään, vuosikymmenestä toiseen. Ehkä seuraaville sukupolvillekin. Siksi se ei ole mikään yhdentekevä hankinta, vaan pikemminkin iloa ja tyytyväisyyttä tuottava pitkän aikavälin sijoitus – sijoitus, joka tuottaa myötämäissä iloa ja vastamäissä luottoa huomiseen. Yksilöllisten toiveiden mukaan suunniteltu ja käsityönä valmistettu koru on omistajalleen elinikäinen aarre. Se on enemmän kuin ainutlaatuinen koru. Se on muisto ja tunne.

Teetetyn sormuksen tai korun hinta voi yllättää iloisesti

Morganiittisormus punakullasta

Paljonko olet valmis maksamaan siitä, että kenties läpi loppuelämäsi mukana kulkeva sormus on juuri sellainen kuin haluat? Kultasepän uniikki taidonnäyte on kieltämättä arvokkaampi kuin sarjatyönä tehty tehdaskoru, mutta usein hinta kuitenkin yllättää positiivisesti. Tehdaskoru on mikä on, kun taas tilaustyönä tehdyn sormuksen tai korun hintaan vaikuttavista ominaisuuksista voidaan keskustella, jotta koru sopii paremmin budjettiin. Voit siis asettaa heti ensi alkuun vaikkapa hääsormukselle maksimibudjetin. Räätälöidyssä korussa voidaan myös hyödyntää asiakkaan omia jalokiviä tai vanhojen korujen metallia. Kysy ja keskustele ennen kuin hylkäät ajatuksen ainutlaatuisesta korusta!

Käsintehty sormus tai koru omasta ideasta?

Kun teetät sormuksen tai muun korun käsityönä, saat juuri mitä haluat. Sinulla voi olla tarkkakin ajatus korusta, mutta yhtä hyvin voimme ideoida sen yhdessä tai voimme tehdä ehdotuksen, jossa on mukana toivomasi yksityiskohta. Toteutus voi perustua mallikoruun, jota lähdetään muokkaamaan toivottuun suuntaan. Vaihtoehtoja materiaaleiksi riittää, esittelemme niistä osan alla. Ammattitaitoinen kultaseppä kertoo, mikä on mahdollista ja miten ajatuksesi voisi kenties toteuttaa vielä paremmin. Toisaalta sinun ei välttämättä tarvitse tietää, mitä haluat – kyselemällä se selviää, ja saamme aikaan juuri oikeanlaisen lopputuloksen!

Kivettömiä sormuksia

Kultaseppä kysyy ja ehdottaa

Kun tulet käymään tai otat muulla tavalla yhteyttä, käymme kyselemällä ja juttelemalla läpi toiveesi ja ideasi. Mutta ennen unelmia on pakko puhua rahasta, jotta tiedämme suunnilleen, mikä on mahdollista. Joten pohdi ja kartoita jo ennakkoon, mitä unelmasi voi enimmillään maksaa. Korun teettämiseen tarvittava aika vaihtelee toteutuksen ja työjonon – ja tietysti kultasepän mukaan. Esimerkiksi yksilöllisen sormuksen tekeminen vie meillä tavallisesti 4-8 viikkoa.

Made by me – käsityötä vai sarjatyötä, entä sitten?

 

Sormuksen voi valmistaa käsin tai valamalla. Kultasepän varta vasten tekemä sormus ei ole silikkoa sisältä. Metallista tulee taottaessa tiivistä ja sitkeää, joten osaavan kultasepän käsityönä tekemä koru on paitsi ainutlaatuinen, myös valettua kestävämpi. Valettaessa käsityön osuus putoaa noin neljännekseen, mikä näkyy sekä hinnassa että laadussa.


Valetun sormuksen voi tietenkin ostaa, kunhan varmistaa, että se on hyvin tehty. Sarjatyönä valettu sormus on nopea valmistaa ja luonnollisesti siksi edullisempi.

Tekee sitten mitä päätöksiä hyvänsä, edullisinta on tehdä kerralla pitkälle tulevaisuuteen kantava ratkaisu.

 

Kultasepän työkaluja

Sormuksen metalli: Valkokulta, keltakulta, platina, palladium, hopea, titaani…

Seuraavassa hyvin lyhyt oppimäärä koruissa yleisimmin käytettyihin metalleihin. Jalometallien lisäksi koruja voidaan valmistaa mm. titaanista, ruostumattomasta teräksestä tai zirkoniumista. Esittelemme mielellämme mallisormuksia ja kerromme lisää metallien ominaisuuksista.

Platina
Väri: valkoinen, kirkas ja sinertävään vivahtava
Ominaisuuksia: korostaa upeasti timantteja, sitkeä, hypoallerginen, painava, työstäminen hieman kultaa vaativampaa
Hinta: €€€€€

Palladium
Väri: vaalea, kirkas
Ominaisuuksia: platinaa kevyempi, sitkeä
Hinta: €€€€€

 

 

 

 

Kulta (keltakulta, valkokulta, punakulta)
Väri: hehkuvan keltainen, seosmetallien suhteita muuttamalla syntyy esim. valko- ja punakultaa
Ominaisuuksia: klassikko, kiiltävä ja puhtaana pehmeä (seosmetallit koventavat ja muuttavat väriä), seostetaan tavallisimmin hopealla ja kuparilla (valkokullassa lisäksi palladiumia)
Hinta: €€€€

Titaani
Väri: harmaanvaalea
Ominaisuuksia: ei kuulu jalometalleihin, kevyt, kestävä, vaativaan muokkaamiseen tarvittava työn määrä nostaa hintaa, allergisoimaton ja puhtaana muokattavissa
Hinta: €€€

Hopea
Väri: kaunis hohtavan valkoinen sävy
Ominaisuuksia: puhdas hopea ei tummu, mutta kuparilla seostettuna tummuu helposti, edullinen, pehmeyden vuoksi ei säily kauniina vuosikymmenien käytössä
Hinta: €

 

 

Laadukkaat timantit ja jalokivet: timanttisormus, safiiri, rubiini…

TimanttejaTimantit syntyvät syvällä maaperässä, ja useimmat niistä ovat miljoonia vuosia vanhoja. Mitä puhtaampi ja kirkkaampi timantti, sitä harvinaisempi se on. Timantteja on sekä värittömiä että värillisiä. Puhtauden ja värin lisäksi timantin hintaan vaikuttavat paino ja hionta. Yksi karaatti on 0,2 grammaa. Yksi iso timantti on arvokkaampi kuin monta pientä. Suosittelemme mahdollisimman kirkkaita ja hyvin hiottuja timantteja. Hionta vaikuttaa ratkaisevasti timantin loistoon.

Mutta jalokiveksi on muitakin vaihtoehtoja. Joka tapauksessa valitse tarpeeksi kova kivi, joka kestää käyttöä kulumatta ja naarmuuntumatta. Timantti on kovin, mutta käyttöä kestävät hyvin myös esimerkiksi safiiri, rubiini, krysoberylli ja spinelli. Jos haluat värillisen kiven, se löytyy näistä vaihtoehdoista aivan varmasti. Esimerkiksi safiirissa ja timantissa on monta kaunista värivaihtoehtoa. Esittelemme mielellämme jalokivivaihtoehtoja ja niiden sävyjä!

Kihlasormus, vihkisormus, hääsormus – ikuisesti yhdessä

Häissä morsiamen kihlasormus saa tavallisesti lähinaapurikseen vihkisormuksen, joten sormusten on hyvä tulla toimeen keskenään. Vihkisormuksessa voidaan esimerkiksi käyttää samaa metallia ja muotokieltä kuin kihlasormuksessa. Miehelle jää usein käyttöön vain kihlasormus. Pariskunta voi kuitenkin haluta kokonaan uudet vihkisormukset, joissa on jokin yhdistävä tekijä, ehkä joskus ovelakin idea. Ja kihlautuminen on voinut tapahtua esimerkiksi pienellä budjetilla, jolloin miehellekin halutaan häiden yhteydessä jotakin tyylikästä ja kestävää.

Kysy meiltä lisää – tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa!


Lue myös:
PIENI SORMUKSEN OSTO-OPAS


Hääsormus