Häiden järjestäminen: Vihkisormuksesta morsiuspukuun ja pitopalvelusta hääkuvaukseen
Häiden järjestämiselle ei ole yhtä ja oikeaa kaavaa. Hääpäivä on vihkiparille yksi elämän ikimuistoisimmista hetkistä, mutta suunnittelussa unelmat saattavat silti törmätä budjettiin. On tärkeää satsata niihin asioihin, jotka ovat juuri teille oleellisia. Karsi mieluummin määrästä kuin laadusta, jotta niin morsiusparille kuin häävieraillekin jää muistoksi jotakin aivan erityistä.
Jollekin voi olla tärkeää käsintehty ja laadukas sormus – oli teetetty sormus sitten timanttisormus tai vaikka valkokultaa, muisto on ikuinen ja päivittäinen. Toinen haluaa juhlapaikan olevan sellainen, jossa on aivan oma ja erityinen tunnelmansa. Palatsi, saari tai heinälato. Kolmannelle on tärkeää olla kauniimpi ja komeampi kuin koskaan. Joku keskittyy ainutlaatuisen hyvään ruokaan ja juomaan sekä unohtumattomiin ohjelmanumeroihin. Tai haluaa ikuistaa joka hetken palkkaamalla hääjuhlaan osaavan valokuvaajan.
Vielä toinen juttu ennen kuin käymme käsiksi häiden järjestämisen käytännön asioihin: Uskalla olla persoonallinen. Älä välitä siitä, mitä muut tekevät. Älä välitä siitä, mitä muut ajattelevat. Häät järjestetään ennen kaikkea hääparille – ja siinä sivussa heille tärkeille ihmisille! Mikä tekee teidät onnelliseksi juhlapäivänä ja vuosia sen jälkeen? Tehkää se, ostakaa se, tilatkaa se, teettäkää se.
Milloin häät kannattaa suunnitella?
Aikataulu riippuu pitkälti siitä, milloin, missä ja miten häitä aiotaan viettää. Vilkkaimmat kesäkauden viikonloput varataan suosituimmissa vihkikirkoissa heti, kun se on mahdollista – esimerkiksi Tampereella vuotta ennen vihkimistä. Palveluiden, kuten vaikkapa suositun juhlapaikan, pitopalvelun, valokuvaajan tai äänentoiston varaaminen erityisesti heinä- ja elokuun viikonlopuille on myös hyvä hoitaa ajoissa. Käsintehdyn sormuksen teettämiseen on hyvä varata ajankohdasta riippuen 4-8 viikkoa.
Vilkkaimmillaan hääsesonki on elokuun alussa. Me Naiset -lehden kyselyn mukaan (2013) häistä 43 % ajoittui heinä- ja elokuulle. Kertomalla ajankohdan ajoissa ystäville ja sukulaisille välttää harmilliset päällekkäisyydet kalentereissa.
Tee mahdollisimman paljon mahdollisimman ajoissa. Silloin saat varmasti mitä haluat, oli se sitten suurta tai pientä, hintavaa tai edullista. Lisäksi vältät turhaa stressiä, sillä häiden lähestyessä ajattelemista ja tekemistä riittää, vaikka suunnitelmat eivät niin kovin suuria olisikaan.
Olemme koonneet alle muistettavia asioita. Kaikkea ei tarvitse toteuttaa ja jotakin varmasti puuttuukin, mutta sovella listaa omiin tarpeisiisi.
1: Suunnittelu, vihkipaikka, juhlapaikka, pitopalvelu, bändi, kaaso, bestman, häämatka
12–6 kk ennen
Isot ratkaisut ja niihin liittyvät varaukset tehdään ensimmäisenä. Ne ratkaisevat pitkälti myös häiden budjetin – tai budjetti ratkaisee ne. Häävieraiden määrä on iso tekijä tarvittavan rahamäärän suhteen. Ainahan voi tarjota vähemmän isommalle joukolle tai enemmän pienemmälle. Löytyykö esimerkiksi vanhemmistanne innokkaita sponsoreita? Kertomalla häihin liittyvistä haaveista se usein selviää.
Tapahtuuko vihkiminen kirkossa vai maistraatissa? Etenkin suosituimmat vihkikirkot kesän vilkkaimmille viikonlopuille saatetaan varata täyteen heti, kun seurakunta varauksia ottaa vastaan. Vihki- ja juhlapaikan sijainnilla on tietysti merkitystä logistiikan kannalta, mutta muutoin kannattaa varata sellainen paikka, jossa on juuri teille sopiva tunnelma. Mieti myös, miten mikäkin juhlapaikka toimii eri sääolosuhteissa.
Pitopalvelun tarjouspyyntöön ja varaukseen tarvitaan jo tietoa siitä, mitä tarjoilulta halutaan. Ruoat, juomat ja kakut. Pitopalvelut opastavat hyvin eteenpäin. Pitopalvelua valitessa kannattaa kilauttaa kaverille ja kysyä kokemuksia! Usein pitopalvelu ehtii vain yhteen paikkaan yhtenä päivänä, joten nopeat syövät ehkä paremmin. Uskallatteko tehdä myös omintakeisia valintoja?
Hääjuhlan musiikkitarjonta vaihtelee laidasta laitaan. Läppäriltä soitetun musiikin ehtii valitsemaan myöhemminkin, mutta jos mukana on vähänkin lahjakkaampi bändi, on syytä varmistaa haluamansa ajoissa.
Häissä hyvä henkilökunta on arvossaan. Esimerkiksi kaasojen ja bestmanien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kaveruuksien lisäksi myös järjestelytaitoihin. Vaikka monta asiaa voi hoitaa kuntoon jo kuukausia etukäteen, jää iso osa työstä tehtäväksi juuri ennen h-hetkeä.
Jos aiotte lähteä häämatkalle ja ajoittaa lähdön tiettyyn päivään, tehkää varaus ajoissa.
2: Sormukset, morsiuspuku, puku, ohjelma, kuljetukset, valokuvaus, äänentoisto, häävalssi
6–4 kk ennenNiin vihkisormusten kuin kihlasormustenkin valinta on tärkeä hetki ihan jo siitäkin syystä, että sormukset seuraavat mukana joka päivä läpi avioliittovuosien. Jos teetät sormuksen kultasepällä laadukkaana käsityönä, saat kestävät, persoonalliset ja muutenkin juuri haluamasi sormukset. Niin sormusten kuin vaatetuksenkin suhteen kannattaa olla liikkeellä ajoissa – kaikkea ei voi hoitaa viime tingassa, joten miksi et tekisi sitä kaikessa rauhassa?
Valokuvien ja videoiden avulla isot hetket voi palauttaa mieliin vielä vuosien päästä. Myös vieraat katsovat niitä mielellään, kun laitat kiitoskorttiin linkin kuvagalleriaan. Studiokuvaus on perinteinen vaihtoehto, mutta koko päivän tai osan päivästä taltioiva dokumentaarinen valokuvaus on kasvattanut jatkuvasti suosiotaan. Myös muotokuvat voidaan ottaa miljöössä vaikkapa hääpaikalla.
Tässä vaiheessa on hyvä aika täsmentää ohjelmaa sekä myös miettiä, millaisia järjestelyitä ohjelma vaatii. Miten hääpari ja vieraat siirtyvät paikasta toiseen, mihin pysäköidään? Miten sää vaikuttaa ohjelman eri osiin? Vähänkään suurempi vierasmäärä tekee äänentoistosta tarpeellisen puheita ajatellen, ja musiikkiinkaan eivät kotistereot usein riitä.
Jos teillä on tanssihäät ettekä ole luonnostanne parkettien partaveitsiä, harjoittelu tekee, ellei nyt ihan mestaria, niin ainakin paremman tanssijan.
3: Vieraslista, ennakkokutsut, nimiasiat, esteettömyystodistukset, hääyö
4–3 kk ennenVieraiden lukumäärään liittyvä periaatepäätös on tehty varmasti jo suunnitteluvaiheessa, mutta viimeistään nyt on vieraslistan viimeistelyn aika. Ja ennakkokutsuilla ehkäistään päällekkäisyyksiä vieraiden kalenterissa.
Esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta, ja se pitää tilata viimeistään viikkoa ennen vihkimistä. Samassa yhteydessä on hyvä hetki ratkaista, millä nimellä puolisot tullaan tuntemaan. Vanhat nimet, yhdysnimi, kokonaan uusi nimi vai puolison nimi? Asiasta tiedottamisen moni säästää pienenä jännitysmomenttina hääpäivään.
4: Kutsut, koristelun suunnittelu, kukat, häälahjat, vihkimisen ohjelma, hääjuhlan ohjelman viimeistely
3–1 kk ennenHäistä on varmaan ennemmin tai myöhemmin juhlaväkeä jo informoitukin, mutta paria kuukautta ennen on kutsujen lähettämisen aika. Samassa luovuuden puuskassa voi ratkaista myös somistukset vihki- ja juhlapaikalle – värimaailma, liinat, nimikortit, pienet ja persoonalliset muistamiset vieraille, valaistus, jne. Tilaa myös kukat ajoissa (morsiuskimppu, vieheet avainhenkilöille sekä auton, kirkon ja juhlapaikan kukat).
Mitä haluatte lahjaksi? Vaikka morsiusparilla olisi jo kaikkea, vieraat tuovat silti jotakin. Toiveita on siis syytä esittää, jotta ei saa turhaan kolmea leivänpaahdinta ja kahvikuppipareja viidestä eri astiastomallista. Moni pari hankkii toisilleen myös huomenlahjat. Entä haluatteko lahjoa esimerkiksi häiden järjestämiseen vaivaa nähneitä?
Varsinkin kirkkohäiden osalta pitää tehdä ratkaisuja vihkimisen kaavasta ja musiikista. Jos musiikkitoiveet ovat erikoisia ja vähemmän kirkollisia, kanttorilla on viimeinen sana. Jos vihkijä ei ole teille ennestään tuttu, valmistautukaa kertomaan itsestänne ja teidenne kohtaamisesta. Persoonan nostaminen esiin tuo vihkimiseen ikimuistoisia sävyjä.
5: Askartelu, istumajärjestys, lasten huomioiminen, vihkimisestä poistumisen yksityiskohdat
2–1 vkoa ennenKäytännön toteutus alkaa toden teolla. Kirjatkaa viimeistään tässä vaiheessa kaikki hääpäivän vaiheet paperille ja käykää systemaattisesti läpi, miten mikäkin vaihe sujuu a) morsiusparin, b) aikuisten ja vaivattomasti liikkuvien, c) liikuntaesteisten, d) lasten ja e) palveluntarjoajien kannalta. Varmistakaa, että jokaiselle yksityiskohdalle on koppaajansa, etteivät pallot putoa maahan.
6: Opastekyltit, vuokrattujen tarvikkeiden, asusteiden ja laitteiden nouto, vieraskirja
häiden aattoOn vaikea luetella, mitä voi tehdä ennakkoon, mutta tehkää tai teettäkää edellisenä päivänä kaikki mahdollinen – vaikka siitä tulisi pieniä lisäkustannuksiakin (esimerkiksi vuokrat asusteista ja laitteista). Mahdollisuudet hääpäivään väkisinkin liittyvän pienen kiireen purkamiseen riippuvat tietysti juhlapaikastakin.
7: Kampaus, meikkaus, morsiuskimpun ja muiden kukkien nouto, koristelut, hääkuvaus
hääpäiväHääpäivään jää väkisinkin ainakin ehostukset ja kampaukset, kukkien nouto (jos haluaa pitää ne tuoreen näköisenä), koristelut ja hääpotrettien ottaminen. Mutta kun on aloittanut valmistelut ajoissa, päivä on helposti nautinnollisempi!
8: Siivous, opastekylttien poistaminen, vuokrattujen tarvikkeiden palautukset
seuraava päiväKaikki kiva loppuu aikanaan. Häitä seuraavaan päivään liittyy esimerkiksi siivoamista, ellei sitten ole säästeliäästi aloittanut jo yön tunteina. Myös jälkitöille on mietittävä tekijänsä.
9: Laskut, kiitoskortit
häiden jälkeenMaksa laskut ajallaan, palveluntarjoajat ovat palkkansa ansainneet.
10: Onnellista yhteiseloa!
ikuisestiMuita muistilistoja esimerkiksi:
Morsiuspari.fi
Naimisiin.info
Lue myös:
PIENI SORMUKSEN OSTO-OPAS
KORUN TAI SORMUKSEN TEETTÄMINEN KÄSITYÖNÄ